Even voor de duidelijkheid Nagelstyliste is geen erkend beroep er bestaan dus ook geen erkende opleidingsinstituten en diploma's 

 
Nagelstyliste is een vrij beroep. Dit betekent dat het beroep nog niet erkend wordt door de overheid en er daarom ook nog geen door de overheid erkende diploma’s zijn. De markt is op dit moment dus vrij waardoor je goed moet opletten om het kaf van het koren te kunnen onderscheiden.
 

De term erkend nagelstyliste wordt te pas en te onpas gebruikt. Er zijn geen wettelijk erkende opleidingen nagelstyliste in Nederland en ook geen wettelijk erkende certificaten of diploma's nagelstyliste.

Alle labels, keurmerken en erkenningen die een opleider ophangt aan zijn opleiding nagelstyliste zijn leuk voor de verkoop maar hebben over het algemeen weinig tot geen betekenis. Gezien de creatieve aard van het vak nagelstyliste en de voortdurende innovatie is het de vraag of een wettelijke erkenning er ooit komt.

 

Opleidingscentrums kunnen dus ook helaas geen erkende diploma's af geven.(Ook wij niet )
Zij geven dan ook een door hun zelf of door een groothandel ontworpen diploma' uit.
 
De merk erkende landelijke examens die door bepaalde opleidingscentra afgenomen worden zijn ook geen erkende diploma's.
Deze zogenaamd erkende diploma's worden dan ook afgegeven door één bepaald merk of nagelgroothandel die gesponsorde cursussen door het hele land geeft bij verschillende nagelstudio's of opleiding's instituten.
 
Men werkt dan ook alleen uitsluitend met de materialen van dit merk.
Tijdens deze cursussen zal het merk dan ook flink gepromoot worden.
Dit is logisch daar deze opleidingscentra distributeur van dit merk zijn en het  merk verkocht moet gaan worden in hun winkel.
Je ontvangt dus ook hier weer een diploma die door hun erkend is en wordt uitgegeven.
 
Zelfs het " Landelijk erkend Nagelgilde diploma " is niet wettelijk erkend.
Deze branche vereniging is opgericht in samenwerking met verschillende merken groothandels en opleiders.
Iedereen die een opleiding tot nagelstyliste gevolgd heeft waar of bij wie dan ook mag bij het Nagelgilde examen doen.
 
Bepaalde bedrijven en instituten  vertellen dat hun opleidingen tot nagelstyliste een bepaald niveau hebben .
De diploma's die ze geven hebben geen enkel erkend MBO niveau want de overheid erkend deze diploma's niet.
 
Het is dus absoluut niet mogelijk om bv  een  cursus nagelstyliste te volgen en dan een diploma op  MBO niveau 3 of 4 te krijgen.
Dit kan alleen als je erkende opleidingen verzorgd.

Sommige  opleidingsinstituten zijn erkend leerbedrijf hier mogen  dan leerlingen stage lopen .
Maar de nagelstyliste diploma's die deze instituten zelf geven hebben totaal geen meerwaarde en geen  erkend MBO niveau . 
.
 
Ook de cursussen van het  L.O.I ,  N.H.A, studieplan vallen hieronder.
Dit zijn vaak thuisstudie opleidingen of cursussen.
 
Let op: het volgen van een opleiding nagelstyliste door middel van een thuisstudie raden wij u ten zeerste af. Een opleiding nagelstyliste betreft namelijk een praktijkgerichte opleiding die veel intensieve en professionele begeleiding vergt in een lesomgeving. Een thuisomgeving voldoet hier niet aan. Een docente kan u alleen in een lesomgeving direct assisteren met het in de praktijk brengen van de productkennis, hygiëne, theorie en verschillende applicatie technieken. Het direct wijzen op verbeterpunten en het inspelen op uw vragen vallen daar ook onder.
 
 
Laat u niet verleiden om dure opleidingen te volgen die schermen met zogenaamd erkende opleidingen ze hebben totaal geen enkele meerwaarde en geven u geen garantie op het sneller vinden van een baan als Nagelstyliste.
De opleidingen die All Cosmetics verzorgd, doen niet onder voor de opleidingen die deze groothandels en opleidings centra's verzorgen.